Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-04@13:13:19 GMT

جهان در سال 97: تحولات پاکستان

تاریخ انتشار: ۱۶ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۳۰۷۷۰۲

جهان در سال 97: تحولات پاکستان

خبرگزاري آريا - محروميت دائمي برخي از سران حزب مسلم ليگ نواز، پيروزي حزب تحريک انصاف در انتخابات پارلماني، احضار رئيس جمهوري سابق پاکستان به ديوان عالي، لغو کمک 300 ميليون دلاري آمريکا به پاکستان، ديدار نخست وزير پاکستان از عربستان و واکنش تند مردم و احزاب پاکستان به سفر وليعهد عربستان به اسلام آباد از مهمترين تحولات يکسال گذشته پاکستان بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


«محمد نواز شريف» نخست وزير برکنار شده پاکستان، از سوي دادگاه عالي اسلام آباد به 10 سال حبس محکوم شد.
دادگاه اسلام آباد پايتخت پاکستان «محمد نواز شريف»، « مريم نواز» دختر و « صفدر» همسر وي را به جرم پولشويي و اختلاس، به ترتيب به 10، 7 و يک سال حبس و جريمه نقدي محکوم کرد.
دادگاه عالي پاکستان ماه ژانويه 2017 نواز شريف را به اتهام فساد مالي از سمت نخست وزيري برکنار و پس ازآن وي را براي هميشه از فعاليت هاي سياسي محروم کرد.
نواز شريف و فرزندان وي، مريم نواز، حسين نواز و حسن نواز براساس اسنادي که موسسه پانامايي «موساک فونسکا» Mossack Fonseca، در سال هاي گذشته افشا کرد، به اتهام دست داشتن در فساد مالي، مجرم شناخته شدند و نواز شريف توسط حکم دادگاه عالي سلب صلاحيت و سپس برکنار شد.
حکم حبس ده ساله نواز شريف در حالي صادر شد که اين شخصيت معروف سياسي در پاکستان وعده بازگشت مجدد به فعاليت هاي سياسي در اين کشور را داده بود.
نواز شريف در سناريويي که محقق نشد، اميدوار بود با پيروزي حزب مسلم ليگ نواز در انتخابات پارلماني 2018، قوانين پاکستان به گونه اي تغيير کند که زمينه براي حضور دوباره وي در عرصه سياسي مهيا بشود.
سوداي نواز شريف براي بازگشت به فعاليت سياسي در حالي مطرح شد که چند ماه پيش دادگاه عالي پاکستان به محروميت دائم وي از فعاليت سياسي راي داده بود.
اگر چه برکناري و محروميت مادام العمر از فعاليت سياسي براي نواز شريف بشدت بر کاهش اقبال عمومي به حزب مسلم ليگ نواز که توانسته بود در سال 2013 بر رقباي خود پيروز شود تاثير گذار بود اما راي به حبس ده ساله وي اميدهاي اندک اين حزب در انتخابات فرا رو را هم به ياس مبدل کرد.
پيش بيني ها در داخل پاکستان به خصوص در بين هواداران نواز شريف و حزب مسلم ليگ نواز اين بود که دستگاه قضايي اين کشور در خصوص پرونده فساد مالي وي به برکناري و محروميت دائمي از فعاليت هاي سياسي اکتفا مي کند، اما راي دادگاه اسلام آباد به حبس ده ساله نواز شريف نشان داد که اين نهاد قانون را بدون توجه به موقعيت افراد و احزاب اجرا مي کند.
با توجه به اينکه پرونده فساد مالي نواز شريف با شکايت عمران خان رييس حزب تحريک انصاف در دستور بررسي قضايي قرار گرفت، صدور حکم حبس ده ساله براي رييس سابق حزب مسلم ليگ نواز سوژه اي جديد براي عمران خان بود که شعار ضد فساد را براي حزب خود در انتخابات پارلماني برگزيد.
با راي زندان ده ساله براي نواز شريف شايد بتوان گفت که سيطره خاندان شريف بر حزب مسلم ليگ به نقطه پايان نزديک شده است.
حزب تحريک انصاف، پيروز انتخابات پارلماني پاکستان
حزب تحريک انصاف پاکستان به رهبري عمران خان توانست پيروز انتخابات پارلماني اين کشور در ژوئن 2018 بشود.
عمران خان درنخستين نشست خبري خود پس از اعلام نتايج انتخابات پارلماني پاکستان و پيشتازي وي در اين انتخابات در خصوص سياست خارجي دولت آتي اسلام آباد گفت: "پاکستان نياز به صلح و ثبات دارد و دولت آتي، روابط خود را با جمهوري اسلامي ايران گسترش مي دهد."
رهبر حزب تحريک انصاف پاکستان همچنين افزود: "افغانستان تنها کشوري است که در امر مبارزه با تروريسم بيش از همه زيان ديده است."
عمران خان خاطرنشان کرد: "امنيت پاکستان در گرو امنيت افغانستان است و زمانيکه اين کشور از آرامش برخوردار باشد، پاکستان نيز از اين امر مستثني نخواهد بود."
وي در عين حال از کشمير به عنوان مهم ترين مساله ميان پاکستان و هند ياد کرد و گفت: "مردم کشمير تحت کنترل هند بيش از 30 سال گذشته هدف نقض حقوق بشر قرار دارند."
سخنان عمران خان دراولين نشست خبري پس از اعلام نتايج انتخابات پارلماني پاکستان که حزب تحريک انصاف با کسب 119 کرسي ساير احزاب را پشت سر گذاشت، ترسيم خطوط اصلي سياست خارجي اين کشور در دولت آينده اسلام آباد بود.
رهبرحزب تحريک انصاف با آسيب شناسي از سياست خارجي پاکستان دستکم در دو دهه گذشته، در اين نشست مسائلي را در خصوص روابط با همسايگان مطرح کرد که نوعي تغيير در اولويت هاي ديپلماسي اين کشور محسوب شد.
اسلام آباد و تهران در مسير گسترش روابط
تاکيد عمران خان بر توسعه روابط با تهران حاکي از عزم جدي وي براي تقويت همکاري ها با تهران به دليل نقش صادقانه ايران در کمک به تامين امنيت منطقه و همچنين جايگاه ايران در قالب شريک تجاري و اقتصادي قابل اتکا براي اسلام آباد است.
ايران که جزء توليدکنندگان عمده انرژي در جهان است، مي تواند نقشي موثر در تامين انرژي مورد نياز پاکستان ايفاء کند.
«هومن پيماني» کارشناس مرکز تحقيقات انرژي آسيا و اقيانوسيه مي‌گويد:
"پاکستان براي تامين نياز انرژي خود هيچ راهي به جز واردات گاز از ايران ندارد."
اگر چه دولتهاي پيشين پاکستان هم در مسير توسعه همکاري با تهران گام هايي برداشتند، اما طولاني شدن زمان اجراي خط لوله انتقال گاز ايران به پاکستان در سال هاي اخير، نشانه اي از تاثير پذيري اين کشور از فشارهاي آمريکا در جهت کاهش همکاري با ايران بود.
با توجه به مواضع سال هاي اخيرعمران خان در مخالفت با سياست هاي يکجانبه آمريکا به خصوص حملات هواپيماهاي سرنشين اين کشور به مناطق قبايلي پاکستان و رويکرد ملي گرايانه وي، پيش بيني مي شود رهبر حزب تحريک انصاف گام هاي موثري در توسعه مناسبات با ايران بردارد.
عمران خان علاوه بر تاکيد بر لزوم تعميق مناسبات با ايران به نکاتي راهبردي در خصوص جنگ افغانستان در مبارزه با تروريسم و آينده روابط اسلام آباد با کابل هم اشاره کرد.
با وجود آنکه در گذشته مقامات مختلف پاکستان، اين کشور را بزرگترين قرباني تروريسم در منطقه معرفي مي کرند، اما عمران خان در رويکردي متفاوت، افغانستان را بزرگترين قرباني افراط گرايي دانست که اين مسئله مي تواند بر ايجاد فضاي مثبت رواني درروابط پر تنش کابل و اسلام آباد تاثير معنا داري داشته باشد.
از نظرعمران خان، چالش و تنش در روابط خارجي پاکستان با همسايگان موجب اتلاف هزينه هاي مضاعف از سوي اين کشور شده است و چنانچه سياست خارجي اسلام آباد در مسير تنش زدايي قرار بگيرد، تمرکز دولت پاکستان بر امور داخلي به ويژه ساماندهي اقتصادي اين کشور بيشتر خواهد شد.
واکنش مردم پاکستان به سفر وليعهد عربستان به اسلام آباد
سفر محمد بن سلمان وليعهد عربستان به پاکستان که تحت تدابير شديد امنيتي انجام شد، واکنش تند مردم و احزاب اين کشور را به همراه داشت.
محمد بن سلمان در ديدار از پاکستان با برخي مقامات سياسي و نظامي اين کشور گفتگو کرد.
البته قبل و همزمان با سفر وليعهد عربستان به پاکستان تظاهرات گسترده اي در شهرهاي مختلف اين کشور در مخالفت با آل سعود برگزار شد.
خشم مردم پاکستان از سفر وليعهد عربستان به آن کشور در چارچوب واکنشي بود که به طور معمول کشورهايي که محمد بن سلمان از آنها ديدار مي کند، بروز پيدا کرد.
سياست هاي ماجراجويانه عربستان در منطقه و جنايات اين کشور در کشتار مردم يمن در چهارسال گذشته که محمد بن سلمان آنرا هدايت کرده است، موجب شده تا ديدارهاي وي از کشورهاي منطقه اي و فرامنطقه اي با خشم مردم اين کشورها مواجه شود.
از زمان اعلام خبر سفر وليعهد عربستان به پاکستان از حدود يک هفته قبل از انجام اين ديدار، اعتراض ها بتدريج گسترده تر شد و علاوه بر انتقاد هاي تند برخي احزاب و رسانه ها از ميزباني اسلام آباد از محمد بن سلمان، مردم نيز در شهرهاي مختلف پاکستان با برگزاري تجمعات، مخالفت خود را با اين سفر اعلام کردند.
اين نگراني در بين معترضين در پاکستان در خصوص سفر وليعهد عربستان به آن کشور وجود دارد که اين ديدار و توافقات بين رياض و اسلام آباد بر روابط پاکستان با کشورهاي منطقه به ويژه همسايگان تاثير منفي بگذارد.
به خصوص آنکه پيش از آغاز سفر محمد بن سلمان به پاکستان، ژنرال راحيل شريف فرمانده سابق نيروي زميني ارتش اين کشور که در حال حاضر فرماندهي ائتلاف شکست خورده عربستان عليه مردم يمن را بر عهده دارد به اسلام آباد بازگشت و با برخي مقامات پاکستان ديدار کرد.
علامه راجه ناصرعباس جعفري دبيرکل مجلس وحدت مسلمين پاکستان گفته است:
"اسلام آباد با همکاري با عربستان در جنگ اين کشور ضد مردم يمن وجهه پاکستان را در سطح بين‌المللي خدشه‌دار کرد."
مهمترين هدف ولعيهد عربستان از سفر به پاکستان جلب همکاري رسمي و جدي اين کشور در جنگ عليه مردم يمن بود.
رياض اميد دارد، پس از موافقت با اعطاي وام 12 ميليارد دلاري عربستان به پاکستان، ارتش اين کشور براي نجات ائتلاف شکست خورده عربستان در جنگ يمن از ناکامي مطلق وارد اين کارزار شود.
همين مسئله در ماه هاي اخير حساسيت هاي گسترده مردم پاکستان در خصوص سياست عمران خان نخست وزير اين کشور در گسترش مناسبات با رياض را برانگيخته است.
البته اعتراضات در پاکستان درباره سفر وليعهد عربستان پس از سخنان شاه محمود قريشي وزير خارجه آن کشور شدت بيشتري پيدا کرد.
وي در مصاحبه با روزنامه الحياه گفت: "پاکستان کشور دوم محمد بن سلمان است و ديدار وي از پاکستان افتخاري براي اين کشور است."
طرح اين گونه اقدامات تامل برانگيز از سوي وزير خارجه پاکستان درباره ميزباني اين کشور از محمد بن سلمان در حالي که مردم پاکستان همانند ساير مسلمانان جهان از اقدامات رياض در جنايات عليه مردم يمن که عربستان را به رژيمي کودک کش تبديل کرده است تنفر شديدي پيدا کرده اند، براي حزب حاکم تحريک انصاف پاکستان چالش هاي بسياري را ايجاد کرد.
نويسنده: محمدرضا عسگري
تهيه شده در «گروه آسيا و اقيانوسيه» اداره کل خبر و تفسير برون‌مرزي
116
کليدواژه پاکستان ايران و جهان در سال 1397

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۳۰۷۷۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا کشوری مثل مصر سریال «حشاشین» را ساخت؟

نشست نقد و بررسی سریال حشاسین با حضور حجت‌الاسلام مهدی فرمانیان استاد تمام دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی، حجت‌الاسلام سید علی بطحایی مدیر کل پژوهش دانشگاه ادیان و مذاهب، فرقه‌شناس و پژوهشگر جریان‌های اسلامی و مهدی علمی دانشور استادیار ادیان شرق دانشکده ادیان و مذاهب برگزار شد.

بطحایی بحث خود را با موضوع جریان‌های فکری مصر آغاز کرد و گفت: سریال حشاشین نسل جدید را درگیر کرده است. نسل جدید بر خلاف ممانعت‌ها این سریال را دیدند. نظر کلی بنده از سریال همان ضرب المثل معروف است که گفت «بعضی‌ها کج گفتند، اما رج گفتند.» کج گفتنش با آقای دکتر فرمانیان و دانشور است و رج گفتنش با من. رج گفته یعنی برنامه و هدف دارد و کار او روی حساب است. روی جریان‌های فکری، این سریال را ارائه داده است. این سریال را در قد و قواره سریال تاریخی نبینیم بلکه این فیلم، یک نبرد جریانی است که صحنۀ آیندۀ جهان اسلام را تشکیل می‌دهد. نبرد جریان‌های فکری در این اتفاق رخ می‌دهد. به چه معنا؟ جریان شناسی جهان اسلام حوزه مغفولی است. آینده پژوهیِ آن، مغفول‌تر است و از همه مغفول تر، نبرد بین جریان‌هاست که صحنه آینده جهان اسلام را شکل می‌دهد. در مصر و تونس و مغرب و ترکیه همین گونه است. تلاقی جریان‌ها صحنه آینده جهان اسلام را می‌سنجد.

وی افزود: اسلام سنتی خیلی در تلاقی با جریانات وارد نمی‌شود و حاشیه امنی برای خود دارد. روشنفکری هم بدنه‌ی مردمی ندارد و حضور اجتماعی هم نمی‌تواند داشته باشد؛ منتها سه جریانِ اسلام سلفی با قرائت جامعی که دارد و نیز اسلام سیاسی و اسلام سکولار صحنه‌ی آینده جهان اسلام را می‌سازند که باید در حوزه آینده‌پژوهی به آن توجه کنیم تا به مشکلی برنخوریم. 

سریال حشاشین به نزاریان شام ارتباط دارد

بطحایی گفت: باید به نکته‌ای توجه شود؛ اگر توجه نکنیم، بقیه تحلیل‌ها فایده نخواهد داشت. چون بعضی می‌گفتند این سریال آمده تا ولایت فقیه یا مهدویت را بزند، اما سرحلقه این سریال این است که چرا مصر این دغدغه را داشت؟ چون نزاریان ارتباطی به مصر ندارد. نزار پس از اینکه از خلیفه نهم عزل می‌شود، مدت کوتاهی به اسکندریه مصر می‌رود و مدتی در آنجا می‌ماند. برای اینکه نشان دهد من حکومت دارم، سکه‌ای ضرب می‌کند که ظاهراً در موزه آقاخان تورنتو نگهداری می‌شود. مدت کوتاهی حکومت می‌کند و بعد لشکری می‌آید و او را می‌کشند؛ بنابراین این سریال به مصر مربوط نیست به لوئانته یا نزاریان شام ارتباط دارد و عمدۀ آن به ایران مرتبط است. مصر به خاطر مصرف داخلی و مخالفت با اسلام سیاسی و آمادگی جهان اسلام به این سریال پرداخت. بعید هم نیست در آینده به دیگر جریان‌ها و فرقه‌ها بپردازند و ما با اسلام سیاسی‌هراسی مواجه شویم. پنج قسمت اولش است که به اسلام سیاسی برخورده است.

مصر لیدر جریان فکری جهان اسلام است

وی با طرح این سؤال که در مصر چه اتفاقاتی افتاد، گفت: باید موج‌های تاریخی مصر را یک مرور کنیم و بعد ببینیم اسلام سنتی و سایر جریان‌های فکری چه واکنشی نسبت به این موج‌ها داشتند. از ۲۲۶ سال قبل در ۱۲۱۳ قمری یا ۱۷۹۸ میلادی که ناپلئون حمله می‌کند و می‌گویند توپ‌های ناپلئون مسلمانان را بیدار کرد، تقریباً ۶ موج مصر را فرا گرفت. مصر با بقیه کشور‌های عربی تفاوت دارد. کشور‌های عربی پول دارند، اما مصر پول ندارد. 

بحطایی ادامه داد: کتابی با نام «مصر از زاویه‌ای دیگر» از خانم جمیله کدیور منتشر شده است. سفرنامه ۳۰۰ صفحه‌ای جریانات فکری را در آن بازه زمانی خوب ریشه‌کاوی کرده است. مصر مهم است. شناخت مصر مهم است. این سرزمین، لیدر جریان فکری جهان اسلام است. از ۲۲۶ سال قبل تا الان جریان اول که تاکنون ادامه دارد، محمدعلی پاشا و طهطاوی بود. کتابی با عنوان «تخلیص الابریز فی تلخیص با‌ریز» نوشته شد. یعنی پاکسازیِ آب را بیاور تا چهره مشعشع پاریس را نشان دهیم. در این کتاب اولین واکنش‌هایی که اسلام نسبت به مدرنیته و حمله ناپلئون دارد و علت عقب ماندگی اسلام را خوب تحلیل کرده است. اینها نسل اول هستند که با سخت‌افزار‌های غرب مواجه می‌شوند که چرا غرب از جهت‌های مختلف جلوتر از ما است. این جریان شکست می‌خورد.

این پژوهشگر فرقه‌ها گفت: نسل دوم امثال سید جمال است که بیداری اسلامی را مشخص می‌کند و عبدُه که اسلام انقلابی و بیداری را مطرح می‌کنند. نسل سوم، با جنگ جهانی اول مواجه می‌شود که سعد زغلول است. در این دوران بریتانیا جدا می‌شود. 

روح فرهنگیِ حاکم بر مصر را تفکرات سکولار شکل می‌دهد

وی با اشاره به اینکه از کنار نسل چهارم و پنجم سه جریان شکل می‌گیرد، افزود: یکی پان عربیسم است به سردمداری جمال عبدالناصر. او ناسیولانیست دیکته‌ای و دیکتاتوری است. دوم، حسن البناء است که در همین دوران، شکل‌گیری اسرائیل را شاهدیم. پان‌عربیسم در مصر خودش را خوب نشان می‌دهد. در کنارش طه حسین است که نباید آن را متعلق به گذشته بدانیم. دقیق‌ترین بسته‌ای که درباره سکولاریزم و لیبرالیسم در مصر ارائه می‌شود، متعلق به اوست. در کتاب‌های «فی الأدب الجاهلی»، «فی التاریخ الجاهلی» و «مستقبل الثقافة فی مصر» اندیشه خود را می‌گوید. تکلیف خودش را مدرنیته مشخص می‌کند. به جهان اسلام نسخه می‌دهد که چه قسمت‌هایی از فرهنگ غرب را بگیریم. وزیر امروزین مصر می‌گوید روح فرهنگیِ حاکم بر مصر، طه حسین است.

بطحایی گفت: الان در مصر دوئلی بین اسلام سیاسی و اسلام سکولار است. تقریباً اسلام سنتی جمع شده است. تنها یکی از مشاوران احمد الطیب گفته بود سریال حشاشین به فرقه‌گرایی منتج می‌شود. اسلام سنتی در مصر اسلام کاملاً کنترل شده است. در هر صورت الأزهر واکنش مطلوبی ندارد. اما میدان‌دار در تمام این صحنه‌ها، خالد منتصر و عکاشه است. اینها افراد تأثیرگذاری هستند. پزشک خالد در خیلی از حوزه‌ها وارد شده و سکولاریزم است. او دو سفر به آلمان و هلند می‌رود. می‌گوید واکنش‌ها را نسبت به حشاشین می‌دانم. با مسلمانان هلند که صحبت کردم، از لحاظ لهجه انتقاد کردند،، اما از نظر جریانی می‌گویند، به نظر ما بهترین فیلمی است که توانسته اسلام سیاسی و تکفیری‌ها را منکوب کند.

وی با تصریح بر اینکه خوراک این فیلم کاملاً جریان‌شناسانه است و تاریخی نبینیم، در بیان راهکار گفت:، اما چکار کنیم؟ به ذهنم می‌آید اسلام سنتی و مراجع تقلید باید سکوت کنند، همچنان که خود اسماعیلی‌ها سکوت کردند. صحبت درباره نزاریان باید متولی داشته باشد. ایران جزو تاریخش است، اما درباره حشاشین که مقداری مسئله دارد، نمی‌تواند صحبت کند. باید امثال آقاخان صحبت کنند. ما انتظار داریم وارد صحنه شود. البته آقای داریوش محمدپور از مؤسسه اسماعیلیه واکنشی داشت.

منبع: تسنیم

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • هفته فرهنگی شهرستان زرندیه
  • اسلام آباد موگویی رکوردار بارش‌های رگباری
  • سفر امیرعبداللهیان به گامبیا
  • واکنش سردار شریف به برخورد حاکمان آمریکا با دانشجویان معترض
  • چرا کشوری مثل مصر سریال «حشاشین» را ساخت؟
  • قربانی بهبود روابط کابل اسلام آباد شده ایم
  • همکاری با ایران بهترین راه حل بحران انرژی پاکستان است
  • ببینید | ریزش سقف در دانشگاه ملک‌ فهد | خسارت باران شدید به عربستان
  • ساخت ۴۶ واحد مسکن محرومان در ۲ بخش سنگر و کوچصفهان
  • دانشگاه جزیره جدا از جامعه نیست/در آینده‌ای نزدیک شاهد تحولات بزرگی در جهان خواهیم بود