Web Analytics Made Easy - Statcounter

دین و اندیشه > اندیشه - همشهری آنلاین:
همایش بین‌المللی آینده جهان اسلام در افق ۱۴۱۴ به‌طور مشترک توسط مؤسسه آینده‌پژوهی جهان اسلام و دانشگاه تهران، روز ۸ اردیبهشت سال آینده برگزار خواهد شد.

 جهان اسلام و به‌ویژه منطقه غرب آسیا در سال‌های اخیر کانون تحولات مهم و بحران‌های متعدد بوده است. مسائلی که برخی در سال‌های اخیر به‌وجود آمده و برخی دیگر ریشه در دهه‌ها و بلکه سده‌های گذشته دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به‌دلیل اهمیت موضوع، تا کنون کتب، مقالات و تحقیقات زیادی انجام شده و نیز همایش‌های متعددی برگزار شده است.

اما نقطه اشتراک اکثر این مطالعات، پسینی بودن و فقدان رویکرد آینده‌پژوهانه است. دینامیک پیچیده منطقه و خلاء وجود تصویری دقیق بر پایه مطالعات روشمند از آینده‌های محتمل و مطلوب پیش رو، تصمیم‌سازی و تدوین استراتژی برای آینده را با مشکل مواجه کرده و هزینه تصمیمات کلان را افزایش داده است.

جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان قدرت منطقه‌ای که به‌طور فعالانه در تحولات منطقه حضور داشته و مدام در حال تاثیرگذاری و تاثیرپذیری از این تحولات است، لاجرم نیازمند شناخت تحولات حال و آینده، و تدوین استراتژی برای آینده‌های محتمل و ریل گذاری برای آینده مطلوب است. برای دستیابی به این مهم، همایش «آینده جهان اسلام در افق ۱۴۱۴» به همت موسسه آینده پژوهی جهان اسلام و با همکاری دانشگاه تهران برگزار خواهد شد.

علاقه‌مندان می‌توانند چکیده مقالات خود را با در نظر گرفتن محورهای ذیل تا ۳۰ مهر ماه و همچنین اصل آن‌را تا ۱۵ آذر سال جاری ارسال کنند.

محورهای این همایش به شرح ذیل هستند.

      الف)آینده سیاست و امنیت در جهان اسلام

- حکمرانی و سیاستگزاری در جهان اسلام

- جریان‌های فکری، گروه‌ها و احزاب سیاسی در جهان اسلام

- همگرایی و واگرایی در جهان اسلام: فرصت‌ها و چالش‌ها، چشم‌انداز آینده

- تحولات ژئوپلیتیکی در جهان اسلام

- سازمان‌های بین‌المللی و ساز و کارهای چندجانبه‌گرایی در جهان اسلام

- دیپلماسی عمومی و قدرت نرم در جهان اسلام

- عوامل موثر بر تحولات جهان اسلام: قدرت‌های فرامنطقه‌ای و ساختار نظام بین‌الملل

- قابلیت‌ها و هزینه‌های نظامی در جهان اسلام

- امنیت و جنگ‌های آینده(جنگ سایبری و...)

- روابط امنیتی کشورهای اسلامی و سازوکارهای امنیت در جهان اسلام

- اسلام سیاسی و آینده جهان اسلام

- قدرت‌های منطقه‌ای و آینده جهان اسلام

- آینده‌پژوهی تعاملات سیاسی- امنیتی ایران با کشورهای اسلامی و جایگاه ایران در آینده جهان اسلام

      ب) آینده اقتصاد در جهان اسلام

-بانکداری اسلامی و آینده جهان اسلام

اقتصاد سیاسی کشورهای اسلامی و روابط شمال و جنوب

- اقتصاد حلال و سبک زندگی اسلامی

- اقتصاد تروریسم و گروه‌های تروریستی

- اقتصاد انرژی در جهان اسلام

- شفافیت اقتصادی و فساد

- اقتصاد گردشگری در جهان اسلام

- سیستم حمل و نقل در کشوهای اسلامی

- همکاری‌های اقتصادی در جهان اسلام: فرصت‌ها و چالش‌ها

- آینده‌پژوهی تعاملات اقتصادی ایران با کشورهای اسلامی و جایگاه ایران در آینده جهان اسلام

      ج) آینده تحولات اجتماعی در جهان اسلام

- مد و سبک زندگی اسلامی

- مهاجرت و پناهندگی در جهان اسلام

- نقش زنان در روند توسعه در کشورهای اسلامی

- نقش نخبگان و طبقه متوسط در تحولات اجتماعی جهان اسلام

- شهرنشینی و توسعه در جهان اسلام

- نابرابری و عدالت اجتماعی در کشوهای اسلامی

- رسانه‌های نوین و ارتباطات در جهان اسلام

- آینده‌پژوهی تعاملات اجتماعی ایران با کشورهای اسلامی و جایگاه ایران در آینده جهان اسلام

      د) آینده علم و فناوری در جهان اسلام

- فناوری اطلاعات در جهان اسلام

- صنعت و تکنولوژی در جهان اسلام

- مرزهای دانش و آینده جهان اسلام (فضایی، نانوتکنولوژی، بیو تکنولوژی، علوم شناختی و ..(

- آینده‌پژوهی تعاملات علمی ایران با کشورهای اسلامی و جایگاه ایران در آینده جهان اسلام

      ه) آینده محیط زیست در جهان اسلام

- امنیت زیست محیطی در جهان اسلام

- تغییرات آب و هوایی (اقلیمی) در جهان اسلام

- هیدروپلیتیک و بحران آب در جهان اسلام

- آلودگی هوا در کشورهای اسلامی

- بهداشت و سلامت در جهان اسلام

- امنیت غذایی در جهان اسلام

- آینده‌پژوهی تعاملات زیست محیطی ایران با کشورهای اسلامی و جایگاه ایران در آینده جهان اسلام

      و) آینده تمدن، فرهنگ و ارزشها در جهان اسلام

- آموزش و پرورش در جهان اسلام

- ژئوکالچر و همگرایی فرهنگی در جهان اسلام

- افراط‌گرایی دینی در جهان اسلام

- هویت و قومیت در جهان اسلام

- تمدن نوین اسلامی و آینده جهان اسلام

- نسبت انقلاب اسلامی ایران و نظام بین‌الملل

-آینده جایگاه ایران و جهان اسلام در هندسه قدرت جهانی

- آینده‌پژوهی تعاملات فرهنگی ایران با کشورهای اسلامی و جایگاه تمدنی ایران در آینده جهان اسلام

یادآور می‌شود این همایش در روزهای ۸ تا ۹ اردیبهشت سال ۹۸ برگزار خواهد شد.

در همین زمینه: برگزاری سمینار منطق در تفکر اسلامی برگزاری کنفرانس بین‌المللی دین تطبیقی و مفاهیم خداوند همایش ملی نقد مبانی سلفی‌گری برگزار می شود نشست حکمت و طبابت در تمدن اسلامی ـ ایرانی برگزار می‌شود

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۹۶۴۳۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا کشوری مثل مصر سریال «حشاشین» را ساخت؟

نشست نقد و بررسی سریال حشاسین با حضور حجت‌الاسلام مهدی فرمانیان استاد تمام دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی، حجت‌الاسلام سید علی بطحایی مدیر کل پژوهش دانشگاه ادیان و مذاهب، فرقه‌شناس و پژوهشگر جریان‌های اسلامی و مهدی علمی دانشور استادیار ادیان شرق دانشکده ادیان و مذاهب برگزار شد.

بطحایی بحث خود را با موضوع جریان‌های فکری مصر آغاز کرد و گفت: سریال حشاشین نسل جدید را درگیر کرده است. نسل جدید بر خلاف ممانعت‌ها این سریال را دیدند. نظر کلی بنده از سریال همان ضرب المثل معروف است که گفت «بعضی‌ها کج گفتند، اما رج گفتند.» کج گفتنش با آقای دکتر فرمانیان و دانشور است و رج گفتنش با من. رج گفته یعنی برنامه و هدف دارد و کار او روی حساب است. روی جریان‌های فکری، این سریال را ارائه داده است. این سریال را در قد و قواره سریال تاریخی نبینیم بلکه این فیلم، یک نبرد جریانی است که صحنۀ آیندۀ جهان اسلام را تشکیل می‌دهد. نبرد جریان‌های فکری در این اتفاق رخ می‌دهد. به چه معنا؟ جریان شناسی جهان اسلام حوزه مغفولی است. آینده پژوهیِ آن، مغفول‌تر است و از همه مغفول تر، نبرد بین جریان‌هاست که صحنه آینده جهان اسلام را شکل می‌دهد. در مصر و تونس و مغرب و ترکیه همین گونه است. تلاقی جریان‌ها صحنه آینده جهان اسلام را می‌سنجد.

وی افزود: اسلام سنتی خیلی در تلاقی با جریانات وارد نمی‌شود و حاشیه امنی برای خود دارد. روشنفکری هم بدنه‌ی مردمی ندارد و حضور اجتماعی هم نمی‌تواند داشته باشد؛ منتها سه جریانِ اسلام سلفی با قرائت جامعی که دارد و نیز اسلام سیاسی و اسلام سکولار صحنه‌ی آینده جهان اسلام را می‌سازند که باید در حوزه آینده‌پژوهی به آن توجه کنیم تا به مشکلی برنخوریم. 

سریال حشاشین به نزاریان شام ارتباط دارد

بطحایی گفت: باید به نکته‌ای توجه شود؛ اگر توجه نکنیم، بقیه تحلیل‌ها فایده نخواهد داشت. چون بعضی می‌گفتند این سریال آمده تا ولایت فقیه یا مهدویت را بزند، اما سرحلقه این سریال این است که چرا مصر این دغدغه را داشت؟ چون نزاریان ارتباطی به مصر ندارد. نزار پس از اینکه از خلیفه نهم عزل می‌شود، مدت کوتاهی به اسکندریه مصر می‌رود و مدتی در آنجا می‌ماند. برای اینکه نشان دهد من حکومت دارم، سکه‌ای ضرب می‌کند که ظاهراً در موزه آقاخان تورنتو نگهداری می‌شود. مدت کوتاهی حکومت می‌کند و بعد لشکری می‌آید و او را می‌کشند؛ بنابراین این سریال به مصر مربوط نیست به لوئانته یا نزاریان شام ارتباط دارد و عمدۀ آن به ایران مرتبط است. مصر به خاطر مصرف داخلی و مخالفت با اسلام سیاسی و آمادگی جهان اسلام به این سریال پرداخت. بعید هم نیست در آینده به دیگر جریان‌ها و فرقه‌ها بپردازند و ما با اسلام سیاسی‌هراسی مواجه شویم. پنج قسمت اولش است که به اسلام سیاسی برخورده است.

مصر لیدر جریان فکری جهان اسلام است

وی با طرح این سؤال که در مصر چه اتفاقاتی افتاد، گفت: باید موج‌های تاریخی مصر را یک مرور کنیم و بعد ببینیم اسلام سنتی و سایر جریان‌های فکری چه واکنشی نسبت به این موج‌ها داشتند. از ۲۲۶ سال قبل در ۱۲۱۳ قمری یا ۱۷۹۸ میلادی که ناپلئون حمله می‌کند و می‌گویند توپ‌های ناپلئون مسلمانان را بیدار کرد، تقریباً ۶ موج مصر را فرا گرفت. مصر با بقیه کشور‌های عربی تفاوت دارد. کشور‌های عربی پول دارند، اما مصر پول ندارد. 

بحطایی ادامه داد: کتابی با نام «مصر از زاویه‌ای دیگر» از خانم جمیله کدیور منتشر شده است. سفرنامه ۳۰۰ صفحه‌ای جریانات فکری را در آن بازه زمانی خوب ریشه‌کاوی کرده است. مصر مهم است. شناخت مصر مهم است. این سرزمین، لیدر جریان فکری جهان اسلام است. از ۲۲۶ سال قبل تا الان جریان اول که تاکنون ادامه دارد، محمدعلی پاشا و طهطاوی بود. کتابی با عنوان «تخلیص الابریز فی تلخیص با‌ریز» نوشته شد. یعنی پاکسازیِ آب را بیاور تا چهره مشعشع پاریس را نشان دهیم. در این کتاب اولین واکنش‌هایی که اسلام نسبت به مدرنیته و حمله ناپلئون دارد و علت عقب ماندگی اسلام را خوب تحلیل کرده است. اینها نسل اول هستند که با سخت‌افزار‌های غرب مواجه می‌شوند که چرا غرب از جهت‌های مختلف جلوتر از ما است. این جریان شکست می‌خورد.

این پژوهشگر فرقه‌ها گفت: نسل دوم امثال سید جمال است که بیداری اسلامی را مشخص می‌کند و عبدُه که اسلام انقلابی و بیداری را مطرح می‌کنند. نسل سوم، با جنگ جهانی اول مواجه می‌شود که سعد زغلول است. در این دوران بریتانیا جدا می‌شود. 

روح فرهنگیِ حاکم بر مصر را تفکرات سکولار شکل می‌دهد

وی با اشاره به اینکه از کنار نسل چهارم و پنجم سه جریان شکل می‌گیرد، افزود: یکی پان عربیسم است به سردمداری جمال عبدالناصر. او ناسیولانیست دیکته‌ای و دیکتاتوری است. دوم، حسن البناء است که در همین دوران، شکل‌گیری اسرائیل را شاهدیم. پان‌عربیسم در مصر خودش را خوب نشان می‌دهد. در کنارش طه حسین است که نباید آن را متعلق به گذشته بدانیم. دقیق‌ترین بسته‌ای که درباره سکولاریزم و لیبرالیسم در مصر ارائه می‌شود، متعلق به اوست. در کتاب‌های «فی الأدب الجاهلی»، «فی التاریخ الجاهلی» و «مستقبل الثقافة فی مصر» اندیشه خود را می‌گوید. تکلیف خودش را مدرنیته مشخص می‌کند. به جهان اسلام نسخه می‌دهد که چه قسمت‌هایی از فرهنگ غرب را بگیریم. وزیر امروزین مصر می‌گوید روح فرهنگیِ حاکم بر مصر، طه حسین است.

بطحایی گفت: الان در مصر دوئلی بین اسلام سیاسی و اسلام سکولار است. تقریباً اسلام سنتی جمع شده است. تنها یکی از مشاوران احمد الطیب گفته بود سریال حشاشین به فرقه‌گرایی منتج می‌شود. اسلام سنتی در مصر اسلام کاملاً کنترل شده است. در هر صورت الأزهر واکنش مطلوبی ندارد. اما میدان‌دار در تمام این صحنه‌ها، خالد منتصر و عکاشه است. اینها افراد تأثیرگذاری هستند. پزشک خالد در خیلی از حوزه‌ها وارد شده و سکولاریزم است. او دو سفر به آلمان و هلند می‌رود. می‌گوید واکنش‌ها را نسبت به حشاشین می‌دانم. با مسلمانان هلند که صحبت کردم، از لحاظ لهجه انتقاد کردند،، اما از نظر جریانی می‌گویند، به نظر ما بهترین فیلمی است که توانسته اسلام سیاسی و تکفیری‌ها را منکوب کند.

وی با تصریح بر اینکه خوراک این فیلم کاملاً جریان‌شناسانه است و تاریخی نبینیم، در بیان راهکار گفت:، اما چکار کنیم؟ به ذهنم می‌آید اسلام سنتی و مراجع تقلید باید سکوت کنند، همچنان که خود اسماعیلی‌ها سکوت کردند. صحبت درباره نزاریان باید متولی داشته باشد. ایران جزو تاریخش است، اما درباره حشاشین که مقداری مسئله دارد، نمی‌تواند صحبت کند. باید امثال آقاخان صحبت کنند. ما انتظار داریم وارد صحنه شود. البته آقای داریوش محمدپور از مؤسسه اسماعیلیه واکنشی داشت.

منبع: تسنیم

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • آغاز نشست سران سازمان همکاری اسلامی در بانجول با حضور امیرعبداللهیان
  • ایران اسلامی الگوی وحدت و برادری در جهان است
  • عملیات «وعده صادق» جایگاه ایران در برابر دیدگان کشورهای جهان را تغییر داد
  • سفر وزیر خارجه ایران به گامبیا برای شرکت در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی
  • چرا کشوری مثل مصر سریال «حشاشین» را ساخت؟
  • تلاش دشمنان برای دین زدایی در جهان اسلام
  • بسیج ظرفیت مادی و معنوی جهان اسلام برای کمک به فلسطین
  • ایران اسلامی؛ الگوی تقریب مذاهب در جهان/علما وحدت را در بین مردم اشاعه دادند
  • صهیونیست ها از اتحاد کشورهای اسلامی ترس دارند/ وحدت جهان اسلام از مهمات پیروزی بر صهیونیسم است
  • دانشگاه جزیره جدا از جامعه نیست/در آینده‌ای نزدیک شاهد تحولات بزرگی در جهان خواهیم بود